Як вибрати акваріумний світильник - усі критерії

 

          Щоб грамотно відповісти на питання, який світильник для акваріуму придбати, треба спочатку з’ясувати для якого саме акваріуму він потрібен.  І, в першу чергу, річ йде не про габарити, а про тип домашньої водойми.

 

                 Це може бути:

  • морський акваріум;
  • псевдоморе (прісноводний акваріум але з декором під морський: корали, мушлі, галька чи морський пісок).;
  • цихлідник без рослин;
  • акваріум, в якому перевагу віддають рибкам і ростуть невибагливі рослини;
  • повільний травник - перевага віддається рослинам, з не швидкими темпами росту і без використання системи СО2;
  • розігнаний травник - багато вибагливих рослини, що потребують багато світла, є подача СО2, поживний грунт або регулярне внесення рідких добрив .

 

           Це основний, але далеко не вичерпний перелік типів акваріумів, для яких потрібно підбирати аквасвітильник з конкретними характеристиками. В компанії RST tech завжди зможуть дати вам кваліфіковану пораду, виходячи з ваших потреб.

             Порада №1: по можливості беріть світильник на перспективу, бо сьогодні ви хочете псевдоморе, а через рік забажаєте розігнаний травник для якого “лампа на мінімалках” вже не підійде.

 

Вибір за типом джерела світла

            Спеціалізовані акваріумні світильники зараз у якості джерела світла можуть використовувати світлодіоди, люмінесцентні та металогалогенні лампи.  У кожного з цих джерел є свої переваги і недоліки, але це тема для окремої розгорнутої статті.  Якщо коротко то, галогенові лампи використовуються рідше за все, коштують дорого, сильно гріються і споживають багато енергії.  Люмінесцентні лампи довгий час були найліпшим і майже безальтернативним рішенням, але вони доволі швидко втрачають свої початкові властивості і потребують заміни кожні півроку/рік. 

             Світлодіодні акваріумні світильники - це тренд останніх десятиріч і їхня доля на ринку з кожним роком буде все збільшуватись. Їх перевага: економічність, довговічність, гарна передача природних кольорів, безпечність, компактність, стабільність. У світлодіодів на першому етапі їх появи на ринку був єдиний недолік - висока ціна, але зараз вона значно зменшилась, а у порівнянні з терміном служби, світлодіодні світильники тепер навіть значно дешевше люмінесцентних. 

 

                                                                                                                       Акваріумний світильник під конкретні габарити

          По-перше, потрібно підбирати такий пристрій, що забезпечує рівномірне освітлення по всій площі акваріума, як по ширині, так і по глибині.  Світильники для акваріумів у більшості випадків представляють собою металеву балку з діодами по всій довжині. У діодів є свій кут освітлення, відповідно, чим вище ми піднімаємо балку, тим цей кут збільшується, забезпечуючи охват більшої площі поверхні. Але при цьому, чим вище світильник над поверхнею води, тим менше світла буде потрапляти на дно акваріуму.

              То ж, оцінка габаритів дозволяє підібрати одну чи дві балки, що забезпечать максимально рівномірне освітлення всього акваріуму (більш детальну технічну інформацію з цього питання можна подивитись у статті “Вибір світильника за габаритами”)

Ще до однієї з важливих особливостей при виборі світильника слід віднести набір рослин, які будуть використані в композиції. Наприклад, акваріум у голландському стилі із шириною 45-50 см та щільною посадкою рослин, особливо високорослих, необхідно освітлювати двобалочним світильником. Інакше, високі рослини, зазвичай, на задньому плані досягнувши певної висоти, тягнуться до джерела світла, бо заднім рядкам не вистачатиме світла..

            А ось акваріум, де переважає ґрунтопокривні рослини і немає безлічі довгостеблових, з шириною 40-45 см може вистачити і однобалкового світильника.

 

Як вимірювати світло в акваріумі?

             Точно не у Ватах, як це ще роблять представники “старої школи” акваріумістики. Ват - це одиниця вимірювання потужності світильника, то ж, до світла має дуже опосередкований стосунок.

Для більш просунутого широкого кола любителів домашніх гідробіонтів є інша одиниця виміру - люмен (Лм), що визначає силу світлового потоку пристрою. Номінальна кількість люменів світильника ділиться на реальний літраж акваріума. При цьому отримуємо показник того, скільки люмен припадає на літр води (Лм/л). У сучасних описах акваріумних рослин пишуть при якому показнику лм/л та чи інша рослина почуває себе краще за все.

 

               Також є критерії і для типів акваріумів:

  • повільний травник - 25-30 Лм/л,
  • акваріум з подачею добрив та вуглекислого газу - 30-40 лм/л
  • форсований травник з посиленою подачею добрив, СО2 та щільною посадкою рослин - 45-50 Лм/л.

 

            Втримувати баланс у акваріумах із світловим потоком більше 50 лм/л дуже важко.

 

           Якщо вже бути досконало точним, то вимірювати силу світла в акваріумі правильно в люксах (lux), а ще краще у мікромолях (umol/m2/s), за допомогою PAR-meter (про це також можно почитати у статті “Люмени, люкси, молі”). 

 

                  Порада №2: якщо ви плануєте робити акваріум-травник, по можливості підбирайте рослини, в яких схожі потреби у світлі. Так вам вдасться уникнути перекосів з освітленням і всі рослини будуть отримувати потрібну кількість світу. Підбираючи світильник, орієнтуйтесь на найвибагливіші види рослин, що є або будуть рости у акваріумі.

 

Вибір зручного для використання акваріумного світильника

              Найдешевші освітлювальні прибори мають тільки можливість вмикати та вимикати світло в ручному режимі.

Більш просунуті моделі пропонують таймер для автоматичного вмик/вимик пристрою, та реле для зміни яскравості світлового потоку.

Нарешті, топ аква світильники обладнані контролером, що надає власнику можливість встановлювати різні режими роботи пристрою, як вбудованих, так і користувальницькі: від таймера, до закатів та світанків, нічної підсвітки, та змін яскравості кожного окремого кольору діодів.

Найзручнішими світильниками можна керувати дистанційно через мережу Wi-Fi, та налаштовувати зі смартфону.

 

Вибір світильника з позиції естетики

            Для багатьох акваріумістів має значення і зовнішній вигляд самого світильника. Цей акваріумний аксесуар не повинен виглядати як інородне тіло у вашому інтер'єрі. Тому виробники намагаються приділяти увагу не тільки технічній стороні, але й дизайну, пропонуючі різні кольори планок, варіанти встановлення на металевих, акрилових ніжках або підвіси до стелі, магнітні “шторки” для прикриття від бокового засліплення.

Світлодіодні світильники дозволяють робити акваріуми так званого відкритого типу, без покровного скла або кришки. Це виглядає дуже естетично, до того ж, випаровування води допомагає зволожувати повітря у приміщенні, тим самим покращує мікроклімат. Є й ще один чудовий візуальний ефект, який видно на стінах і стелі біля акваріуму - пульсуючі світлові відблиски, що утворені віддзеркаленням світла поверхнею води і брижами від фільтру.

Повноспектральні світлодіодні світильники з контроллерами і можливістю налаштування яскравості кожного з кольорів спектру, дозволяють підібрати таке освітлення, яке відповідатиме вашому смаку.

 

Якість світлодіодів

            Звертайте увагу на виробника діодів. Китайські виробники можуть запропонувати багато недорогих світильників, але, на жаль, діоди часто не “живуть” в них більше року. Ось країни, виробники з яких входять до топ 10 найкращих брендів світлодіодів:

  • Японія;
  • США;
  • Німеччина;
  • П.Корея;
  • Тайвань.

В цілому, діоди топових брендів плюс/мінус однакові за якістю, тому немає сенсу ганятись за світильником з діодами якоїсь конкретної ТМ. 

Компанія RST tech працює саме з топовими виробниками, що постачають свою продукцію до України.

 

Акваріумний світильник - безпечність

             Нарешті, потрібно сказати про ще один важливий аспект, на який треба звертати увагу при виборі світильника. Завдяки тому, що освітлювальний пристрій знаходиться у вологому середовищі та мають ризики потрапляння води на корпус, кабелі, блок живлення, всі ці елементи повинні мати відповідний ступінь захисту від вологи. Балка пристрою має ефективно відводити тепло і не перегріватися, щоб не допустити опіків користувача. Довжини кабелю світильника потрібно вистачати для зручного і безпечного підключення до електромережі.

 

             Тепер, маючи цю інформацію, ви можете грамотно підібрати світлодіодний світильник для акваріуму, виходячи з ваших потреб, смаку.



 

Если вам понравилась эта статья, поделитесь с друзьями:

Попередня/Наступна стаття: