Новий світильник і запуск акваріума - стартові налаштування

Новий світильник і запуск акваріума - стартові налаштування

               Якщо ви вперше придбали акваріумний світильник RST tech і плануєте використовувати його у новому акваріумі на стадії запуску, вам потрібно ознайомитись з інструкцією пристрою: його  налаштуваннями та рекомендаціями з експлуатації. 

Після установки на акваріумі та підключення світильника до мережі, треба вибрати  ті налаштування, що підходять саме на початковому етапі запуску, враховуючи габарити резервуару, об’єм води, тип акваріуму.

Вибір  типу акваріуму

За всі налаштування світильника RST tech, включаючи тривалість світлового дня, інтенсивність світла, функції схід/захід/місяць, яскравість окремих кольорів спектру відповідає мікроконтролер. Автоматика забезпечує стабільність параметрів, а значить й прогнозованість результату.

 

                                                                                                                                          Яскравість світла залежить від типу акваріума

              Досвідчений акваріуміст ще до запуску розуміє, який тип акваріума він хоче мати на виході (це може бути псевдоморе, травник, повільний  чи розігнаний, мшарник з креветками і т.ін.). Задача акваріуміста - налаштувати прийнятну загальну яскравість, з урахуванням стартових умов для корректного переходу від етапу запуска до етапу збалансованого акваріуму. 

Треба розуміти той факт, що перший місяць у новому акваріумі відбуваються бурні природні процеси: розмножуються колоній різних видів бактерій, що приймають участь у азотному циклі, і поступово  встановлюється баланс. Рослини витрачають свій ресурс на адаптацію до умов і тому не вимагають багато світла. У цей період акваріум потребує освітлення не великої інтенсивності.

Але, як ми вже зазначили вище, інтенсивність освітлення залежить від типу акваріуму. Тобто, для цихлідника без рослин яскравість освітлення при запуску має бути мінімальною, а для повільного травника яскравість вже може бути на рівні 25-30% від розрахованої на цей об’єм і тип. 

Яскравість на рівні 60-80% вже на етапі запуску може бути доречною у акваріумах типу розігнаний травник, особливо коли при запуску додатково використовуються бактерії для швидкого старту, СО2, поживний грунт. 

 

                                                                                                                                      Тривалість світлового дня - від меншого до більшого

             Більшість рекомендацій по запуску акваріума сходиться на тому, що починати краще з 4-6 годинного світлового дня з поступовим підвищенням тривалості на одну годину кожні 3-7 днів. А ось доводити свій світловий день до 12-14 годин на добу - вже не зовсім розумне рішення, бо інтенсивність (яскравість) світла в акваріумі грає більш визначальну роль, ніж  тривалість.

І знову ж, дякуючи контролеру, ви можете легко змінювати час початку світлового дня і завершення, після чого світильник RST-tech буде працювати у автоматичному режимі до того моменту, коли вам потрібно буде змінити налаштування.

 

                                                                                                                                               Повний спектр завжди у пріоритеті

           Світильники RST tech мають одразу білі, жовті, сині, червоні та зелені світлодіоди. Сукупно, це і є спектр світла, електромагнітного випромінювання, яке ми можемо бачити.

Завдяки багатоканальному контролеру ви можете налаштовувати відсоток яскравості того, чи іншого кольору від 1 до 100%. Спектр в акваріумі це індивідуальне питання з точки зору візуального сприйняття, у кожного свій смак і вподобання. 

Але у всьому треба шукати баланс і не надавати перевагу тільки окремим кольорам, бо ті, чи інші спектральні перекоси можуть призводити до того, що рослини чи рибки стануть виглядати неприродньо.

 

                                                                                                                                                                   Схід - захід

             Ця цікава функція, яку пропонують світильники RST-tech, імітує природні процеси, коли сонячне світло поступово набирає потужності і також поступово згасає наприкінці дня. А все, що природньо - тільки на користь акваріуму. До того ж, поступове ввімкнення лампи не лякає гідробіонтів акваріуму. На етапі запуску можна зробити короткі “сходи” та “заходи”, (10-20 хв) щоб не розтягувати світловий день, згодом, тривалість можна збільшити.

 

                                                                                                                                                     Місяць (нічна підсвітка)

            Ваш світильник може працювати і у темний час доби у якості нічника. На етапі запуску, у перші 3-4 тижні, цією функцією краще не користуватись, або виставляти на мінімальне значення яскравості. В цей період вищі рослини знаходяться на стадії адаптації і потребують більшого відпочинку, а ось водорості не сплять ))

 

Нехай ваші акваріуми приносять вам втіху і натхнення!

Если вам понравилась эта статья, поделитесь с друзьями:

Попередня/Наступна стаття: