Червоний виклик

Червоний виклик

 

Червоні акваріумні рослини: чому вони такі та як досягти найкращого вигляду

 

             Червоні рослини у акваріумі завжди привертають особливу увагу, бо для абсолютної більшості рослин на Землі притаманне зелене забарвлення листя. Зелений колір листя обумовлений наявністю в них пігменту хлорофілу, що має здатність відбивати зелені промені і надає зелене забарвлення всім органам рослини, в яких він знаходиться. Сам же хлорофіл є одним з ключових елементів процесу фотосинтезу, під час якого рослина із СО2 поглинає вуглець та звільняє кисень.

 

         Але хлорофіл - це не єдиний пігмент, що може бути у рослин. Є ще каротини, ксантофіли, антоціани, флавони та інші.

        Саме каротини роблять акваріумні рослини червоними. Ці пігменти виконують захисну функцію, не даючи окислитися хлорофілу, бо при яскравому освітленні від надлишку енергії хлорофіл може перевозбудитись та зруйнуватися. Каротини (та жовті пігменти - ксантофіли) забирають з хлорофілу зайву хімічну енергію та переводять її у теплову.  У тіньолюбних рослин, типу анубіасів, болбітісів, каротини присутні у невеликій кількості, тому на колір листя не впливають, і навпаки тут вони виконують роль додаткових світло збираючих елементів. Світлолюбним рослинам, потрібна велика кількість каротиноїдів, які саме і забезпечують їм червоний колір. Вода поглинає значну частину спектра ламп вже в перших 10 см глибини. Червоні промені розсіюються і перетворюються на теплову енергію вже на цій глибині і практично недоступні рослинам. Сині промені досягають дна, тому вода в природних водоймах здається блакитною. Але саме енергія червоних променів найбільша та ефективніше призводить до збудження хлорофілу, а, отже, і каротиноїдів. Це пояснює, чому більшість зелених акваріумних рослин при досягненні поверхні води починають червоніти.

              

              Червоні акваріумні рослини - ідеальні умови для росту

 

                                                                                                                                                                  №1 Інтенсивність освітлення 

       Червоне забарвлення листя залежить від збудження пігменту, а збудження, в свою чергу, потребує певної кількості енергії. Тож кількість каротиноїдів залежить від інтенсивності (яскравості) світла. Чим більше пігменту, тим рослина більш насичено червона. Треба розуміти, що краще мати потужні лампи і освітлювати акваріум 6-8 годин на добу, ніж слабкими лампами світити 12 годин.

 

                                                                                                                                                                         №2 Спектр світла

         Краще відмовитись від так званих “фітоламп” зі зміщеним спектром у червоний, або від морських ламп з акцентом на синій. Краще за все підходять повно спектральні лампи зі світловою температурою 4000-6500 К. Такі лампи дозволяють задіяти максимальну різноманітність пігментів рослин, від зеленого, до червоного.

 

       Акваріумні світильники RST tech є повно спектральними, і ви можете вибрати потужність лампи у розрахунку на габарити акваріуму, кількість рослин та їх потреби у світлі.

 

                                                                                                                                                                    №3 Вуглекислий газ - СО2 

       Сама вуглекислота та її кількість безпосередньо не впливає на колір рослини. Але, коли в акваріумі багато світла, а СО2 мало, то це призводить до пригнічення росту, бо вуглець - це основний будівельний матеріал будь-якої рослини. Тож, якщо хочете, щоб ваші червоні друзі мали здоровий вигляд, краще забезпечити їм подачу СО2.

 

                                                                                                                                                                          №4 Залізо

         Як основою червоних кров'яних клітин людини є залізо у гемоглобіні, так іони Fe є невід'ємною частиною хлорофілу. Також залізо входить до складу деяких каротиноїдів. Тому при нестачі заліза (хлорозі) знебарвлюються  однаково як зелене листя, так і червоне.  Регулярно вносячи рідке залізо у акваріум, притримуйтесь рекомендованого дозування, пам’ятайте, що шкідливим є як нестача заліза, так і його надлишок.

 

                                                                                                                                                                   №5 Жорсткість води 

          Іони жорсткості, такі як магній та кальцій, мають безпосередній вплив на забарвлення акваріумних рослин. Ці елементи взаємопов'язані: Mg входить до складу пігментів і не може адекватно засвоюватись без Ca. Коли є нестача магнію,то  пігментам нема з чого утворюватись, як наслідок рослини або погано забарвлені, або зовсім втрачають червоний колір. У дуже м’якій воді ви можете побачити ознаки радикуліту (скручування верхнього листя), тому червоні акваріумні рослини краще будуть рости при значеннях карбонатки (kH) >6 та загальної жорсткості (gH) >12.

 

                                                                                                                                                                   №6 рН. Кислотність води

         pH впливає на структуру ферменту. Наприклад, антоціани в кислому середовищі можуть змінювати структуру та знебарвлюватися. Крім того, кислотність впливає на засвоюваність елементів живлення та стан всього рослинного організму. Оптимальний рН = 6,5-7,5, але, як всюди, бувають винятки, тож. завжди дивіться умови вирощування для тої чи іншої рослини окремо.

 

                                                                                                                                                                          №7 Макроелементи 

        Макроелементи, такі як азот та фосфор, входять до складу всіх енергетичних систем рослин. Без них неможливе накопичення та перетворення енергії. А пігменти залежать від цих процесів. Крім того, в процесі росту, рослинність потребує будівельного матеріалу – основними з яких є вуглець, кисень, калій, азот, фосфор. Рідкі макро добрива вам у поміч!

 

         Вирощування червоних акваріумних рослин - це завжди виклик, бо вони потребують більше уваги: яскравого інтенсивного освітлення, води з середньою жорсткістю, підтримки у нормі харчування (СО2, рідкі та грунтові добрива).

Если вам понравилась эта статья, поделитесь с друзьями:

Попередня/Наступна стаття: