Контролер у акваріумному світильнику - мозок вашого світла

Контролер у акваріумному світильнику - мозок вашого світла

Навіщо потрібен контролер у світильнику? Які в нього функції? Які бувають контролери? Які контролери використовуються у led-світильниках RST-tech?


 Почнемо з визначення терміну. Мікроконтролер (далі МК) це мікросхема, призначена для програмного управління електронними схемами (тобто для керування функціями світильника). МК виконується на одному кристалі, на якому розташовано як обчислювальний пристрій, так і пристрої постійної і оперативної пам’яті. Крім цього, у складі МК найчастіше знаходяться порти вводу/виводу, таймери, АЦП, послідовні та паралельні інтерфейси, Wi-Fi-модуль та ін. 

Одним словом контролер -  це мозок акваріумного світильника.

Перший тестовий зразок одноканального контролера RSTtech


 Той акваріуміст, що хоча б одного разу користувався світильником з контролером, ніколи не повернеться до звичайного світильника з єдиною можливістю вмикати світло від розетки.

Що ж вміє робити контролер?

Навіть найпростіші одноканальні контролери, наприклад, які RST-tech використовувала ще у перших своїх моделях світильників, давали можливість вибирати один з шести запрограмованих режимів світлового дня (включаючи режим запуску акваріума, або режим роздільного світлового дня, коли вдень робиться кілька годинна перерва), змінювати яскравість світла, вибирати нічну підсвітку і її яскравість, крім автоматичного був ручний режим налаштування та демо режим.

Одноканальний контролер RSTtech Crab


 Що потрібно розуміти, світильник з контролером - це, по-перше, стабільність акваріуму. Коли ви чітко розумієте, який у вас світловий день, яка яскравість і що все функціонує без вашого втручання. Стабільні параметри дозволяють акваріумісту:

  •  прогнозувати кінцевий результат, який він хоче досягти;
  • легко вносити корективи при необхідності;
  • насолоджуватися акваріумом, а не постійно займатись його обслуговуванням.


 Дехто з акваріумістів сперечається, доказуючи, що контролер - це зайва розкіш. Їхній аргументи полягають у тому, що можна на світильнику встановити реле для змінення яскравості, та купити розетку з таймером, щоб світло вмикалось і вимикалось за певним графіком. Але в цього плану є певні недоліки:

  1. На всі ці “апгрейди” ви все одно витратите щонайменьше третину від вартості контролера.
  2. Реле не дає чіткої уяви про те, скільки світла потрапляє до акваріуму (контролери дають змогу змінювати яскравість з кроком від 1% до 10% і напевно знати який відсоток яскравості у вас зараз);
  3. Механічні таймери доволі гучні у роботі.
  4. Розетка-таймер не забезпечує плавного вмикання світла, а різке вмикання лякає риб і не дуже корисне для рослин (контролер з функцією сходу/заходу дає таку можливість, імітуючи природні процеси).

 Тож таймер-розетки та реле не є альтернативою контролерам!

Багатоканальний мікроконтролер для акваріумного світильника

Це вже прилад більш високого порядку з більш широкими можливостями.

Цього разу вам вже пропонують вибирати не з поміж готових запрограмованих режимів, а самому зробити налаштування світла під конкретні задачі:

  • час, коли світильник повинен увімкнутися;
  • скільки триватиме режим “сходу сонця”;
  • яка загальна яскравість світла буде протягом світлового дня;
  • чи потрібна вам перерва всередині дня;
  • коли починається “захід сонця”, скільки він триватиме;
  • налаштування режиму нічної підсвітки (місяць), час вмикання, тривалість, яскравість, спектральні особливості);
  • додається можливість вибору інтенсивності світла діодів кожного окремого кольору (це потрібно для досягнення суб’єктивно максимально красивого вигляду акваріума ті його мешканців).


 На нашому сайті ви знайдете мануали по налаштуванню всіх типів контролерів, які використовуються у світильниках RST-tech. 

П'ятиканальний контролер RSTtech Lobster
Восьмиканальний контролер RSTtech Marlin


Контролер з WiFi для світильника

До цього ми описували контролери, налаштування яких на світильнику проводилося за допомогою кнопок та вбудованому маленькому ЖК дисплею. Це не завжди зручно, бо потребує певної послiдовностi переходів з одного режиму на інший. Загалом, для акваріумістів, які використовують такий світильник у сталому акваріумі, це не є великою незручністю, бо одного разу зробивши налаштування, вони потім не часто вносять якісь корективи. Але, світильник з контролером WiFi, яким можна керувати зі смартфону чи планшету, набагато зручніше.

Які переваги контролера з Wi-Fi

Наглядність. На екрані свого смартфону ви одночасно бачите всі можливі налаштування: 

  • конкретний час вмикання/вимикання - точний до хвилини.
  • загальна яскравість - з точністю до 1%
  • тривалість сходу/заходу
  • при потреб можете вибрати паузу у освітленні серед дня і її тривалість
  • за допомогою повзунків налаштувати кожний окремий колір спектру з точністю до 1%
  • перейти до режиму “Ніч” або “Ручного” та також легко зробити налаштування кожного з них та зберегти ці налаштування до пам’яті світильника.

 

Якщо світильник вимкнений (світловий день вже скінчився), а ви хочете зробити нові налаштування, то це можна зробити двома способами:

  1. Не турбуючи мешканців акваріуму внести зміни у налаштування та зберегти їх, тоді ви побачите результат, коли почнеться новий світловий день.
  2. Ввімкнути у налаштуваннях опцію “Показати” і бачити результати ваших змін у режимі реального часу.
Управвління зі смартфону п'ятиканальним контролером WI-FI RSTtech


Швидкість налаштувань та зручність

Це однозначно швидше, ніж налаштовувати кнопками на корпусі. Треба зазначити також, що для керування через WiFi вам навіть не потрібно скачувати якийсь додаток, тим самим забиваючи пам’ять смартфону. Налаштування відбуваються з інтернет браузеру! Вам не треба контактувати зі світильником, можна взагалі сидіти зручно у кріслі, пити каву, та гратися, наприклад, зі спектром освітлення.

Хто хоче отримувати більше задоволення від акваріумістики, полегшити догляд за акваріумом, обирає світильники з контролерами.

Если вам понравилась эта статья, поделитесь с друзьями:

Попередня/Наступна стаття: