Акваріум відкритого типу (без кришки) - більше, ніж сучасний тренд

Акваріум відкритого типу (без кришки) - більше, ніж сучасний тренд

Багато акваріумістів “старої школи” звикли, що у акваріума обов’язково повинна бути кришка або покривне скло. Їх мотивація грунтується на наступних ствердженнях:


 

  1. Кришка потрібна, щоб риби (креветки, тритони, равлики і т.ін.) не вистрибували/виповзали з акваріуму.
  2. Щоб у приміщення не потрапляла зайва волога.
  3. Щоб приховати прилади освітлення та створити умови, щоб світло від світильника не потрапило у очі.


 

Ми не ставимо собі за мету довести, що акваріуми з кришками - це погано, некрасиво чи незручно. Напроти, ми стверджуємо, що це нормальний підхід, а інколи і єдиний можливий. Але, у цьому матеріалі хочемо зробити акцент на переваги, які дає акваріум відкритого типу, та як нівелювати можливі незручності, пов’язані з таким типом акваріумів.


 

Естетичні/декоративні плюси відкритих акваріумів

Акваріум без верхнього скла надає нові можливості для дизайну, як самого резервуару, так і інтер'єру кімнати. В цьому випадку ви будете бачити повністю всю фронтальну і бокові  поверхні скла, які у закритих акваріумах частково “з’їдає” кришка. Більше того, вам стає доступною для огляду і поверхня води з плаваючими рослинами, рослинами, що виходять з води, квітами рослин, таких як Німфея, елементами декору (корчі, камені та ін.), що також можуть визирати з-під води.

Дуже круто виглядає на поверхнях кімнати і стелі гра світла, що віддзеркалює вода!


 

Світло у відкритому акваріумі

Для таких “склянок” часто використовуються підвісні світильники. Способи підвіски можуть бути різноманітними, зазвичай це міцні троси, як у світильників RST tech. Ще один розповсюджений варіант установки - на металевих або акрилових опорах, що кріпляться на бічних ребрах, та можуть регулюватися по висоті та видвигатися для підлаштування під габарити акваріума. Щоб при такому способі встановлення світильника світло не потрапляло у очі, компанія RST tech розробили простий і зручний аксесуар - захисну планку, що кріпиться гачками за поверхню світильника.


 

Зручність обслуговування

Той, хто має акваріум з кришкою, знає, як геморно буває під час обслуговування. Треба знімати кришку, але в ній часто вбудовано світло. Тож, або доводиться все робити без освітлення, або вигадувати якісь засоби для підсвітки на час обслуговування.

У відкритому резервуарі таких незручностей немає взагалі і він завжди готовий для внесення корективів акваріуміста-перфекциониста (але без фанатизму, краще зайвий раз не лізти, щоб не нашкодити біосистемі).


 

Земноводні рослини (надводні)

Близько 50% усіх акваріумних рослин, що нам доступні, добре підходять для відкритих акваріумів. Тобто можуть виходити на поверхню. Серед них багато Ехінодорусів та майже всі Гігрофіли. Листя рослин, що ростуть з води, можуть мати тенденцію підсихати, якщо відносна вологість повітря знаходиться на надто низькому рівні або лампи встановлені надто близько до водної поверхні. Деякі рослини можна обприскувати кілька разів на день, після чого вони зазвичай відновлюють свої життєві сили. Деякі рослини, проте, не можуть пристосуватися до сухого повітря. 

Багато акваріумних рослин мають надзвичайно красивий вигляд саме коли на них дивишся зверху, а у надводній формі набувають абсолютно нового вигляду.


 

Стійте, риби, не стрибайте!

Є риби, креветки та інші гідробіонти, що дуже полюбляють “тікати” з акваріума. Про таких краще знати заздалегідь і намагатися відмовитись від покупки. Інші риби або не стрибають взагалі, або можуть вистрибнути від сильного стресу, цього можна запобігти в акваріумах з великою кількістю рослин, в тому числі тих, що плавають, там риби почувають себе спокійніше. Також риби менше  стресують завдяки використанню світильників з плавним включенням та вимиканням світла (плюс до карми світильникам з контролером).

Нарешті можна наклеїти на горизонтальній межі скла кілька прозорих пластин шириною до 5 см.


 

Вологість повітря і акваріум без кришки

Проблеми з вологістю у відкритому акваріумі можуть виникнути тільки у разі, якщо ви розміщуєте акваріум великого об'єму у маленькій кімнаті, а температура води у акві значно перевищує температуру у приміщенні.

Зазвичай відкриті акваріуми не викликають проблем з вологістю, якщо дотримані такі умови: поверхня акваріума не має перевищувати 2% площі кімнати. Таким чином, в кімнаті 40 м2, акваріум не повинен бути більше 500 л. Різниця в температурі між водою та повітрям не повинна перевищувати 5 C , щоб звести випаровування на мінімум. 

Також переконайтеся, що кімната добре провітрюється – це у будь-якому випадку рекомендується робити для здорового внутрішнього клімату. Нарешті, плаваючі порослі або рослини з плаваючим листям допоможуть зменшити випаровування, оскільки вони створюють шар порівняно стоячого повітря! Якщо цих заходів дотримано, то відносна вологість зросте приблизно 5%.


 

Компанія RST tech допоможе вам підібрати світло для будь-якого акваріума відкритого типу.


 

Если вам понравилась эта статья, поделитесь с друзьями:

Попередня/Наступна стаття: